Hotel

Hotel

POVIJEST TOPLICA LEŠĆE

Lešće kao i topli izvori pripadali su vlastelinstvu Bosiljevačkom čiji su vlasnici bili knezovi Frankopani. Godine 1820. Lešće preuzima grof i maršal Laval Nugent koji je nad izvorom sagradio dvokrilnu jednokatnu kupališnu zgradu, a koju je dovršio njegov nećak grof Vojkffy, od kada se toplice zvanično i upotrebljavaju.

Jedno vrijeme vlasnik toplica bio je i grof Wajati. Neki smatraju da je on dao sagraditi postojeću zgradu, ali je vjerojatnije da ju je on obnovio.  Teško je reći tko su sve bili vlasnici Toplica Lešće. U novije doba vlasnik je bila Zora Strunjak. Od nje je 1937. godine na dražbi toplice kupila Hrvatska poljoprivredna banka d.d. iz Zagreba, a bile su u veoma lošem stanju. Ništa se na bolje nije izmijenilo do 1940. kada su prešle u vlasništvo dr. Stanka Šibenika iz Karlovca koji ih je do 1941. godine ponovno uredio. Tijekom rata toplice su opustošene i znatno oštećene.

Godine 1947. lječilište preuzima „Pamučna industrija Duga Resa“, koja je u poslijeratnom razdoblju najviše učinila na popravku i adaptaciji zgrade, te izgradila vanjski bazen. Zatim Toplice preuzima poduzeće „Dobra“ iz Jarčeg Polja, a poslije ugostiteljsko poduzeće „Duga Resa“.

Kao rezultat jedne od novostvorenih vrijednosti gospodarstvenika Ivana Pađena ima se za cilj vratiti nekadašnji značaj ovih toplica poznatih  stoljećima. S pravom se danas naziva oaza u srcu prirode jer posjetitelju osim ljekovitoga djelovanja pruža i ugodan boravak uz korito rijeke Dobre, jedne od bisera riječnoga sliva Karlovačke županije, gdje je čovjek prirodi prijatelj. Dugi niz godina izrađivani su samo projekti i planovi koji su većinom završavali samo na papiru. Danas, u novije doba, namjere su poboljšati ponudu i vratiti sjaj nekadašnjega značenja tih toplica kao i pružanje rekreaciono zdravstvene usluge. Nekadašnje kace u kojima su blagodati termalne vode uživala i vlastelinstva, danas zamjenjuju jacuzziji te masažne kade i stupovi u svim našim sobama pa će svaki pojedinac pronaći ugodan i ljekovit kutak za sebe.

Radno vrijeme recepcije je od 7 do 21 sat.